Jos itselleen haluaa tälläisen n. 135-senttisen (säkäkorkeus) ihanuuden, pitäisi olla valmis maksamaan vähintään 7500e. Täten "issikan" puhtaus, neli- tai viisikäyntisyys ja tietenkin terveys olisivat taatut.

Horse.jpg

Vierailin tänä aamuna Suomen Islanninhevosyhdistyksen kotisivuilla (googlettakaa) ja sain selville tuon edellämainitun yksityiskohdan ja paljon, paljon muuta mielenkiintoista. Tässä esimerkiksi töltin määritelmä: "Töltti on nelitahtinen askellaji, jossa jalat liikkuvat samassa järjestyksessä kuin käynnissä. Töltissä ei ole lainkaan liitovaihetta, ja hevosella on aina vähintään yksi jalka maassa." Töltti on islanninhevosen erikoisuus, se on mukava istua ratsastajalle ja soveltuu siten pitkillekin matkoille.

Islanninhevonen tuntuu olevan varsin rautaista tekoa: se esimerkiksi pärjää pitkiäkin aikoja ulkona - lähes kelillä kuin kelillä - ja tarvitsee paljon ulkoilua. Lukemassani artikkelissa suositeltiin, että hevosella olisi mahdollisuus itse valita, milloin olla ulkona ja milloin se palaa sisätiloihin suojaan. On lisäksi erittäin tärkeää huomata, että islanninhevonen on laumaeläin, eikä sitä saisi pitää yksin. Seuraksi sopii parhaiten toinen islanninhevonen, mutta myös muut hevos- ja ponirodut.

Islanninhevonen on yksi maailman vanhimmista hevosroduista; sen juuret ulottuvat lähes tuhannen vuoden taakse. Samaan aikaan se on myös yksi puhtaimmista roduista, sillä Islanti kielsi varhain hevosten viennin maahan; vielä tänäkään päivänä se ei ole sallittua. Hevosen nimen valinnassakin sen alkuperään tulee kiinnittää huomiota: nimen pitää joko olla islantilainen tai ainakin äännettävissä islantilaisittain. Oikean ääntämisen kanssa pitää myös olla tarkkana, ja se onkin hyvä opetella oikein heti alusta alkaen.

Islanninhevosen nimi koostuu kolmesta eri osasta: etunimestä, islannin kielen prepositiosta "frá" sekä syntymäpaikan nimestä. Kokosin eräältä islanninhevosten nimilistalta muutamia tammojen ja orien nimiä. Tässä muutamia ehdotuksia:

Tammat: Álfadís = peikko

Brúða = nukke

Jörð = maan jumalatar

Oriit: Agi = kuri

Stjarni = tàhti

Rauðinúpur = punainen huippu

Tähti Suonenjoelta olisi siis viralliselta nimeltään Stjarni frá Suonenjoki.